Les mogelijkheden

Dressuurmatig trainen van af de grond.

Grondwerk is een hele leuke en goede manier om je paard te trainen. Grondwerk is niets anders dan het uitvoeren van commando’s aan het paard (dressuuroefeningen) waarbij de ruiter naast het paard loopt. Ik doe dit volgens de Academische rijkunst van de ‘Human and Horse’ methode. Ondanks dat grondwerk steeds meer populariteit krijgt, wordt het nog altijd te weinig gedaan. Met grondwerken kunnen wij het paard namelijk gymnastiseren, opleiden en rechtrichten zonder ruitergewicht. Het paard gebruikt hierdoor zijn lichaam en spieren onbelast. Vanaf de grondpositie kun je alle bewegingen van het paard goed bekijken en daarop anticiperen. Door gymnastische oefeningen onbelast uit te voeren kun je het paard leniger, buigzamer en sterker maken.

Je kunt eerst vanaf de grondpositie alle dressuur oefeningen aanleren, zodat later onder het zadel de oefeningen makkelijker worden. De communicatie verbetert, het paard krijgt meer zelfvertrouwen en leert op eigen benen te gaan lopen. Kortweg een win-win situatie. Ook wanneer er sprake zou zijn van een revalidatie, als trainen weer medisch verantwoord is, is het beter om met grondwerk te starten. Het paard kan middels grondwerk weer rustig opbouwen, zonder belasting van het gewicht van de ruiter, en de spieren langzaam versterken en de balans herstellen. Als het paard dan weer voldoende aangesterkt is kan de ruiter weer op het paard. Buiten het feit dat grondwerk ontzettend veel voordelen heeft in de ontwikkeling van het paard en relatie tot de ruiter, is het ook nog eens super leuk om te doen. Je kan het paard voor het berijden eerst eens goed loswerken met grondwerk. De z.g. warming up. Daarna zal het paard zich comfortabeler voelen om te presteren en te gehoorzamen.

Tijdens de grondwerklessen ga je met je paard werken aan communicatie, balans en draagkracht. Je leert je paard vanaf de grond de hulpen aan en onbelast op zoek te gaan naar zijn/haar balans. Het paard gebruikt zijn/haar eigen lichaamsgewicht om sterkere achterhand, borst- en buikspieren te ontwikkelen. Via deze weg stoom je je paard klaar om ruitergewicht te dragen. Je paard zal mede door het grondwerk komen tot een meer opwaartse beweging en een mooie bespiering opbouwen.

Grondwerk

Tijdens het grondwerk gaan wij de basis voor communicatie leggen. Hierin loop je zelf achteruit, zodat je het gehele paard kan zien en begeleiden. Zelf leer je van uit je lichaamstaal te communiceren met je paard. Zodra de basis van het grondwerk bevestigd is, kunnen we aan het longeren gaan werken.

Longeren

Tijdens het longeren wordt er van een verdere afstand gecommuniceerd. Deze afstand bouwen op van uit de grondwerkpositie naar een steeds verdere afstand op de cirkel. Tijdens het longeren leren we het paard om in de correcte lengte buiging te lopen. Gaan we het paard frame en verzamelen d.m.v. de travers hulp. Aanspanning van uit de ontspanning is hierbij essentieel.

Werken aan de hand

Tijdens het werken aan de hand loop je naast je paard. Je hebt dan net zoals het rijden een binnen en buiten teugel. Hierin hebben wij ook verschillende loop positie, je kan dan zowel aan de binnen als de buitenkant van je paard lopen. Met werken aan de hand vertaal je de oefeningen al richting rijden.

Bekijk mijn auditie grondwerk

Om je een beeld te geven van dressuur matig training van af de grond kun je hier mijn auditie video’s bekijken.

Wil jij graag leren je paard te trainen van af de grond? Dan kan ik je hierbij helpen. Het is ook mogelijk om je paard door mij laten trainen aan de hand. Heb je vragen of wil je graag een les inplannen neem dan contact met ons op.